Nieuws

Hier vind u het laatste nieuws betreffende onze praktijk

Een frisse look, dezelfde zorg


Welkom op onze vernieuwde website! Met deze update willen we het voor u eenvoudiger maken om online een afspraak te boeken. Daarnaast willen we via deze weg bijdragen aan kwaliteitsvolle zorg door u betrouwbare, evidence-basedinformatie aan te bieden over actuele gezondheidsthema’s.

Ondervindt u problemen bij het gebruik van de website? Laat het gerust weten aan onze praktijkmedewerkers tijdens een telefoongesprek. Uw feedback helpt ons om onze zorg en dienstverlening verder te verbeteren. Bedankt!

Voorbereiden geeft rust: Zorgplanning in overleg


Sinds 2002 voorziet de Belgische wet een aantal keuzemogelijkheden rond het levenseinde. Hieronder verstaat men het toepassen van vroegtijdige zorgplanning. Als u het wenst, kunt u dus nu reeds in overleg met uw naasten en zorgverlener(s) een aantal wensen vastleggen m.b.t. de aanpak rond uw medische zorg en behandeling in de fase van het levenseinde en/of wanneer u wilsonbekwaam zou worden.

Na het opstellen van dergelijk zorgplan behoudt u de volledige controle; u kan dus steeds wijzigingen aanbrengen. Er is ook de mogelijkheid tot aanduiden van een of meerdere vertegenwoordigers of getuigen die mee toezien op uw belangen en correcte uitvoering van het opgestelde zorgplan wanneer het van toepassing wordt in uw gezondheidssituatie of bij het levenseinde.

We merken in de praktijk dat vroegtijdige zorgplanning zowel bij de patiënt als in zijn of haar omgeving gemoedsrust kan geven. Daarom willen we u aanmoedigen dit in overweging te nemen. U vindt uitgebreide informatie over de verschillende mogelijkheden op volgende websites:

U kan dit steeds overleggen met uw arts tijdens de raadpleging.

Ben je voldoende beschermd tegen de mazelen?


Ben je nooit of slechts één keer gevaccineerd tegen mazelen, en heb je de ziekte zelf nog niet doorgemaakt? Dan is het aangeraden om je vaccinaties aan te vullen.

Twijfel je of je gevaccineerd bent? Sinds 2006 worden vaccinaties digitaal opgeslagen. Je kunt je vaccinatiegegevens nakijken op www.mijngezondheid.be. Vind je daar niet alles terug? Bekijk dan je vaccinatieboekje of neem contact op met je huisarts.

Geboren voor 1970? Mazelen kwamen toen nog vaak voor in Vlaanderen. Wie vóór 1970 geboren is, wordt doorgaans als immuun beschouwd omdat men de ziekte meestal heeft doorgemaakt.

Geboren tussen 1980 en 1990? Mensen tussen 30 en 40 jaar oud lopen een verhoogd risico op onvoldoende bescherming. Ze hebben de mazelen vaak niet doorgemaakt én kregen als kind niet altijd de volledige vaccinatie.

Nog niet volledig gevaccineerd en nooit mazelen gehad? Dan kun je in aanmerking komen voor een gratis inhaalvaccinatie.

Meer info vind je op www.laatjevaccineren.be

Wat verandert er in het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker?


Vanaf 2025 wordt het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker aangepast. Vrouwen tussen 30 en 64 jaar zullen voortaan om de vijf jaar een uitnodiging ontvangen voor een HPV-test. Deze test spoort het humaan papillomavirus (HPV) op — het virus dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken — en is gevoeliger dan de klassieke Pap-test die tot nu toe werd gebruikt.

Met deze verandering volgt Vlaanderen het advies van de Europese richtlijnen rond baarmoederhalskankerscreening.

Meer info vind je op www.komoptegenkanker.be/baarmoederhalskanker


Zoek je betrouwbare info over een medisch probleem?



Laat “dokter Google” links liggen en kies voor correcte, wetenschappelijk onderbouwde informatie. Artsen en wetenschappers ontwikkelden ZoekGezond— een gratis app met betrouwbare gezondheidsinformatie.
De app is een veilig en zinvol alternatief voor het online opzoeken van klachten, en ondersteunt zowel patiënten als huisartsen met duidelijke en juiste medische info.

Meer info? Surf naar www.gezondheidenwetenschap.be/zoekgezond

Wens je op de hoogte te blijven van het laatste nieuws?

 

Privacy beleid

OK
unsplash